Mathew Jensen

Tekst og foto: Leif Kristensen.

En henvendelse fra en Mathew Jensen på Messenger, tog jeg ikke lige alvorligt. Men en besked, d. 18.september 2017 fra vores sognepræst i Hansted Tine Frisenette, satte noget i gang. Tine skrev, at hun var i kontakt med en Amerikaner, der ledte efter sin slægtsgård i Rådved, og at jeg måske kunne hjælpe, det kunne jo være, at vi havde noget på Hansted sognearkiv samt at familien fra USA, ville besøge Hansted sogn først i oktober.

Oplysningerne jeg fik var på forfædrene. At Anders Jensen blev født i Rådved d. 29 december 1803. Hans kone var Ane Kirstine Rasmussen. Faderen til Anders var Jens Andersen født d. 31. marts 1776 i Rådved og død 10 juli 1833 56 år gammel. Og han var begravet i Hansted kirke. Så havde jeg jo lidt at gå efter, i kirkebøgerne på Statens Arkiv online.

Anders Jensen på 29 år overtager som den ældste søn gården og gifter sig med Ane Kirstine Rasmussen, som er 24 år gammel den 24. november 1833 i Hansted kirke. Ane er på dette tidspunkt tjenestepige på Petersholm, det er nabogården efter Damgården og Anders Jensens gård.

Det viste sig at være, som man siger, at lukke Pandoras æske op, at dykke ned i den familie Andersen/Jensen fra Rådved. Anders og Ane får 11 børn, alle døbes Andersen i Hansted kirke.

Den som skaber eventyret, er Peter Andersen født 6.12.1842 og død 1930 i USA. Han møder som 14-årig Mormonerne, som er i Danmark, og gribes af det og døbes af dem. Det resulterer i at faderen Anders, som er Lutheraner og læser af bibelen for familien om aftenen, smider ham ud af den fædrene gård og forbyder ham at vise sig der. Peter rejser rundt i Danmark og præker sit budskab nogle år. Peter rejser fra Danmark i 1864 for at undgå at komme med i krigen 1864. Og det underlige er, at resten af familien forældre og søskende også rejser til USA med den tro, og de forenes med Peter derovre. De sidste rejser fra Rådved i Danmark omkring 1880.

Det var noget af en opgave jeg blev sat på. Det drejede sig om at finde matrikel nr. på gården, som Anders Jensen og familien havde ejet og levet på i Rådved, og det var ikke så nemt. Jeg spurgte Vagn og Margit Jensen på Østerhøjsvej, om de kunne hjælpe, da jeg vidste, at de har arbejdet med slægtsforskning i deres familie, og jeg var kørt lidt fast i folketællingerne. De sagde ja, og så lykkedes det at lokalisere gården, til Matrikel nr. 14 a. Rådved Hansted sogn. Det fik jeg bekræftet, da jeg kom ind på siderne af historiske kort 1822- 1834.  På nettet og på siderne protokoller, der var navnene på Anders Jensen matrikel 14 a.

Jeg vidste, at vi på Hansted sognearkiv havde billeder luftfoto fra de gamle gårde og ejendomme, så jeg fandt billedet af Rådvedvej nr. 30 matrikel nr. 14 a.

Sten Kristensen – min søn – havde jeg fået til at maile med Mathew Jensen i Arizona USA, også for at få uddybende svar omkring familien og emigrationen til USA. Billederne af den gamle gård blev sendt, og det blev aftalt, at vi skulle møde familien Mathew Jensen søndag d. 8.10. 2017 kl. 14. på Rådvedvej 30.

Vi mødte familien Mathew Jensen. Gården brændte ned for 3 år siden, men der står et mindre stykke af en af de gamle længer mod vest. Og gården ejes i dag af to unge mennesker, som skal til at bygge nyt på grunden, og dem fik vi talt med, og de fik hilst på familien Jensen fra USA, som var ovenud lykkelige for at betræde den jord deres forfædre havde ejet og levet på. Og Mathew fik et stykke af den gamle hanebjælke og et par gamle mursten med hjem til USA. Vi fortalte dem om området og viste dem de gamle skoler i Rådved og Lundumskov, som forfædrene havde gået i skole i. Derefter tog familien fra USA til Hansted præstegård for at mødes og tale med præsten Tine Frisenette. Deres tur i Danmark gik videre til Svendborg og Gudme på FYN hvor Mathews hustru Linda havde aner.

Mathew Jensen hans kone Linda Børnene Anna, Elizabeth, Zack, Nathan.

Mathew Jensen, Leif Kristensen, Sten Kristensen, Vagn Jensen

Peter Miller Jensen

Peters rejse fra Danmark er godt beskrevet på familiehjemmesiden, han følges med en mand, der bliver hans rejsefælle på hele turen. JCL Breinholt, som siger farvel til sine forældre d. 6 april 1864 på Nebsager mark.

Samme dag rejser de fra Horsens til Aarhus, derfra med dampskib til Korsør, og tog derfra til København. Damper til Altona og tog til Hamburg. Derfra dampskib til Grimsby via Hull, og derfra igen tog til Liverpool. Der har været flere dages ventetid de forskellige steder og nogle uger i Liverpool. Der går de ombord på et Sejlskib, som har navnet ”Monark of the Sea” ombord er der ca. 1000 mennesker af troen Sidste dages hellige ”Mormoner” Turen over Atlanten varer 35 dage, da ankommer de til New York, der er flere døde på turen af sygdom mest børn, på sejlturen til USA.

De rejser videre med dampskib op af Hudson floden til Albany og derfra med jernbane til Missouri Wyoming, de kommer til byen Manti den 12-13 oktober 1864. Rejsen er stadig ikke slut, men det vil føre for vidt at skrive om resten af Peters liv her.

Peters datter skriver i sine erindringer: Peter Jensen, min far, som blev født i Rådved Skanderborg, Jylland Danmark, den 6. december 1842. Peter elskede hukommelsen om sit barndomshjem, komfortabelt beliggende blandt træer og rummelige grønne marker af korn og hø. Nærliggende stod den store lade med sit rummelige tærskegulv, og det er godt pakket til det høje loft. Den altid skarpe hø-kniv var stukket ind i den høje høstak og var altid klar til at skære et pænt stykke hø til de fede køer og glatte heste. ”

Jeg vil opfordre dem som er interesseret, at google navnet Peter Miller Jensen og læse hvad der skrives om ham. Han gifter sig med to kvinder anklages og arresteres for bigami. Han får mange børn med de to koner. 5 børn med den første Mary Pedersen Mortensen og den anden kone, som er en kusine til den første Sarah Ann Mortensen får han 8 børn med. En datter er døbt ROIVA Miller Jensen, det kunne familien ikke forstå? Det blev opklaret da de var her, da de forstod at hun var opkaldt efter fødestedet Rådved.

Peter og hans forældre og søskendes liv er noget af en oplevelse, som jeg så fik tæt på, da jeg blev kontaktet af efterkommeren Mathew Jensen og hans kone og børn. Mathews far skulle have været med hjem til Danmark, men hans kone var syg, så han blev hjemme ved hende i USA.

Det hele lykkedes jo ved hjælp af før nævnte personer, og især af Sten Kristensen med sproget på mail og samtalen med Mathew Jensen og familien, da de var her i Rådved den dag. Mine 2 år på Egebjergskolen 1956-57 med 2 timers gloser om ugen ved Fru Sohn, rækker ikke langt, godt man har lidt selvironi ikke.

 

BROEN Hansted-Egebjerg.dk 30. årgang nr. 2 december 2017