Julefest

Af Leif Henning Kristensen

Hansted kirke med dens imponerende klokketårn

Torsdag den 8. december 2011 kl. 14.00 kørte Tove og jeg i vores bil til Hansted kirke. Der var Julefest for pensionister, arrangeret af Lundum-Hansted menighedsråd.
Festen startede med gudstjeneste i kirken og efterfølgende kaffebord med hyggeligt samvær, underholdning
og overraskelser. Kaffen koster 20  kr. Sådan stod det i Broens december nummer.
Jeg vidste godt, at der blev afholdt sådanne gudstjenester for pensionister, men egentlig aldrig tænkt, at det lige var noget for mig. Nu ikke for det, jeg er jo et kristent menneske, døbt og konfirmeret i Hansted kirke, blev født og boede de første 18 år af mit liv, på den nordlige side af banen, lige neden for Hansted kirke. Jeg hørte den gamle kirkeklokke, når den ringede solen op og ned, morgen og aften, og når der blev kimet til højtider og bryllupper, (det gør jeg også nu, hvis vinden er i den rigtige retning).
Vi kom nu kun i kirken, til barnedåb, konfirmation, bryllup og begravelser.
Men der kan jo hænde noget i livet, der ændrer en families skikke. Tove og jeg og vore børn, er kommet i kirken juleaften siden 1984, da vi året før mis-tede Toves forældre kort før jul.
Men det der med pensionist-guds-tjeneste, ja hvad var det nu for noget, man føler sig jo sådan set ikke gammel, men dåbsattesten siger jo, at man er det. Så ja, hvem mon det nu er, som sidder der nede i kirken tænkte jeg.
Ja det var jo dem fra cykelholdet, dart holdet og sangkoret på Egebakken plus alle de andre, som man jo også kendte. Det var en helt rar fornemmelse og vældig hyggeligt.
Gudstjenesten startede med, at Lucia bruden med en lyskrans på sit hoved og i spidsen for Lucia pigerne, der havde et lys mellem deres hænder, gik i optog ind i kirken, syngende sangen ”Nu bæres lyset frem”. Under guds-tjenesten sad Lucia brudene på alterskamlen.
Efter første salme gik vores præst Torsten Ringgaard på prædikestolen, hvor hans prædiken var over temaet ”Bonderøven” fra tv om nostalgi, som han fortalte er et ord af to græske ord, frem og tilbage, og om en af hans konfirmander, der i konfirmandundervisningen havde spurgt, ”Hvorfor skal
vi høre og lære om alt det gamle, når vi lever nu”. Ja, det er jo netop lige det?
Har et folk og et land nogen fremtid, hvis det ikke kender sin fortid og historie?
Vi sang derefter to salmer mere, og Torsten ønskede os alle en god jul  med et håndtryk til hver ved kirkedøren.

Kirkehuset i Hansted, der pynter flot på pladsen foran det gamle Hansted hospital

Fra kirken gik vi til Kirkehuset. Det var første gang jeg gik ind i Kirkehuset, men det blev en god og en rar oplevelse. Vi 93 deltagere, satte os ved flotte og veldækkede borde.
Villy Suhr Rasmussen fra Lundum menighedsråd bød os alle velkommen, og fortalte om eftermiddagens arrangement, hvor Villy sagde, at der ville være lotteri ”Med gevinster til alle”. Der blev serveret boller med smør, kaffe og lagkage med creme og chokolade og flødeskum. Til akkompagnement på klaver af organist Julie Chaumann-Hansen, sang vi otte af julens populære julesange, der var omdelt.
Kirkesanger Svend Jørgensen læste op med stor indleven. Det var eventyret ”Fyrtøjet” af H.C. Andersen, til stor fornøjelse og moro ved bordene, der blev lyttet og der blev klappet, der var julelys i øjnene på folk, kunne jeg se. Der var noget af den stemning, som jeg husker, da jeg gik i skole for 60 år siden, når der blev læst historier op af skolelæreren.
Julelotteriet kunne der kun være stor tilfredshed med. Da som lovet af Villy var der en gave til hver og en, som var med til festen. Det gav nu også noget motion til menighedsrådets medlemmer, som knapt kunne følge med i at dele gaverne ud, når Villy trak numrene op af posen.
Vi sang igen til slut ”Oh du dejlige grønne træ” Villy takkede på Lundum-Hansted menighedsrådenes vegne og ønskede os alle en god jul.
Julefesten for pensionister var en oplevelse og en vældig hyggelig sammenkomst, og lyden i Kirkehuset var i særklasse, dejligt når man har problemer med hørelsen.
Så alt i alt en dejlig og hyggelig eftermiddag. Tak for det, til menighedsrådene fra Tove og mig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.