Debatindlæg: Træerne nord for Hansted kirke – er de blevet for store?

I december og januar kan vi glæde os over vor store og smukke Hansted kirke både om morgenen og om aftenen smukt oplyst. Også dagen igennem, hvad enten der er sol eller vejret er gråt, kan vi se kirken fra Egebjerg bakke, fordi der ingen blade er tilbage på træerne.

Det er et smukt syn at se ned mod Hansted i denne vinter, særlig efter et let snefald, hvor træernes profiler står tydeligt aftegnede i den klare luft. Foto MK.

 

Da vore landsbykirker blev bygget for omkring tusind år siden, lagde man vægt på, at de skulle kunne ses. Kirken skulle visuelt indgå i folks daglige tilværelse, enten man arbejdede i marken eller hjemme i hus eller gård. Kirken skulle høres og ses og minde os om den tro, vi var blevet døbt til. Hvorfor man plantede træer ved kirken kan have noget at gøre med, at det var man vant til hjemmefra. Ved huse og gårde var der altid plantet træer, der skulle værne de stråtækte bygninger mod stormvejr og lynnedslag. Der var magi knyttet til store træer.

Desværre er træerne ved sydsiden af Hansted kirke i de seneste år blevet så høje, at vi i sommermånederne på grund af det tætte løv næsten ikke kan se kirken mere her oppe fra bakken, og det synes jeg er en skam. Hvad enten vi er flittige kirkegængere eller ej, så påvirker synet af kirken os positivt og minder os om noget væsentligt i vores liv.

Jeg synes, at menighedsrådet skulle tage initiativ til at undersøge, hvordan folk generelt ser på mit ønske. Selvfølgelig er der problemer. Diverse myndigheder ønsker ud fra lovgivning osv. at forhindre vandalisering af området omkring kirken, men det er der jo slet ikke tale om, selv om et par af de højeste træer fældes eller beskæres.   

 

Med venlig hilsen

 

Mogens Kirkegaard

Kastanjevænget 8, Egebjerg.

 

BROEN 22. årgang nr. 3

marts, april, maj 2010

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.