Besøg hos Egebjerg Entreprenørforretning

Klik og se artiklen i bladlayout

2005_17_4_06_Egebjerg_Entreprenoerforretning

Når man arbejder i entreprenørbranchen
kan man komme ud for lidt af hvert.

Granat i skovlen og forbrænding
i forbindelse med ildebrand

Tekst og foto: Arne Laursen

På runden rundt til forskellige erhvervsvirksomheder i vores område er turen nu kommet til Egebjerg Entreprenørforretning, som driver virksomheden fra landbrugsejendommen på Sorthøjvej nr. 1 i Egebjerg.

Ved ankomsten kan man med det samme se, at det er et sted med meget aktivitet. Et ”æg til salg” skilt er det første man møder i indkørslen. Foruden entreprenørforretningen er der fritidslandbrug med tilhørende 25 tdr. land og salg af æg og kalvekød.

Jeg bliver budt inden for på en kop kaffe i køkkenet hos Randi og Peter Daugård, der driver forretningen sammen. Randi er uddannet sygeplejerske, men har valgt at være hjemme og gå til hånde som altmuligmand på kontor og landbrug. Desuden har de sønnen Marius på 6 år. Peter er 43 år og har boet på stedet siden han var 9 mdr. gammel. Han er søn af Oda og Marius, som drev landbrug fra stedet.

„Hvad beskæftiger I Jer med?“

Spørger jeg. „Alt under jorden“ siger Peter og fortsætter „Jordarbejde, kloak, beton, belægninger både i indkørsler, på terrasser og store arealer i forbindelse med landbrugshaller, industri m.m.“

„Hvilken baggrund har du?“
“Jeg har taget uddannelsen som autoriseret kloakmester i fritiden. Men jeg begyndte som landbrugsmedhjælper, derefter arbejdede jeg for forskellige entreprenører.“

På spørgsmålet om hvorfor han tog springet til at blive selvstændig, fortæller Peter, at det var egentlig lidt tilfældigt. Han havde et godt arbejde, men blev afskediget p.g.a. omstrukturering. I fritiden lavede han terrasser og syntes det var spændende.

Nu var chancen der for at prøve. I 1991 søgte han iværksætterstøtte og fik det, og startede virksomheden i Vinten. I 1995 overtog Randi og Peter så ejendommen på Sorthøjvej i Egebjerg.

„Hvem er Jeres kunder?“

„Vi har flere faste kunder, bl.a. VVS og el-installatører. Vi arbejder meget for Hornsyld Købmandsgård. Ligeledes laver vi alt arbejdet for et vandværk. Vi har lavet arbejdet på 1.800 m2 i forbindelse med en ridehal. Men ca. 80% af vores arbejde er kunder, der vender tilbage. Vi har meget travlt.“

Jeg kan ikke lade være med at spørge, om 37 timer om ugen kan gøre det. „Nej det kan det ikke, det nærmer sig nok de 60 timer,“ siger Peter. Her bryder Randi ind: „Der smutter også tit en lørdag eller søndag.“

Materiel
Jeg spørger, hvor meget materiel, der skal til. „Vi har 2 biler, rendegraver, minigraver, bobcat og traktor med vogn“ fortæller Peter og fortsætter. „Ved større opgaver lejer vi gravemaskine eller andet udstyr af kollegaer.“

Medarbejdere
Egebjerg entreprenørforretning beskæftiger foruden Randi og Peter 1 medarbejder på fuld tid og 1 arbejdsdreng, som arbejder 2 dage om ugen. Ved større opgaver lejer Peter arbejdskraft ved kollegaer.

Granat dukkede op i Lund
For 4 år siden dukkede en granat fra 1902 op under et gravearbejde i Lund. Da gravemaskinen fyldte grabén med jord og lagde det fra sig, trillede en mærkelig tingest ud, som viste sig at være en granat. Politiet blev alarmeret og de tilkaldte sprængningseksperter fra Skive Kaserne. Granaten viste sig at være en såkaldt kardesk, 30 cm lang og otte cm i diameter.

Granaten var stadig armeret med tændsatsen i behold. Sprægningseksperterne vurderede, at granaten var for farlig til at transportere væk i bil. I stedet gravede de et hul, skubbede granaten ned i det og beskød så dens brændrør. Brændrøret blev skudt af, og dermed var granaten passificeret. Gravearbejdet til soklen, som var opgaven, kunne fortsætte.

Forbrændt ved forsøg på at slukke ildebrand
For nogle år siden fik brandvæsenet en morgen ved 7-tiden en melding om, at det brændte i firmaets hal. En forbipasserende bilist så, at det røg ud af dørene og ringede til Peter Daugård og fortalte det. Peter gik ud og åbnede dørene og konstaterede, at det var bobcatten, som brændte. Han forsøgte selv at slukke ilden ved hjælp af en pulverslukker. Det lykkedes ikke at standse ilden, og han måtte tilkalde brandvæsenet. Der skete skade på rulleporten og de elektriske installationer på bobcatten. Peter måtte til skadestuen, hvor han blev behandlet for 2. grads-forbrænding.

Lidt dramatik har Egebjerg Entreprenørforretning oplevet.

2005_17_4_07_Egebjerg_Entreprenoerforretning
Maskinparken.

Juni – juli – august 2005 Broen 17. årgang – nr. 4 Samtid erhverv bygge- og anlæg entreprenør

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.