“Bagersvenden”

Klik og se artiklen i bladlayout

Bagersvenden

Tekst: Preben Henriksen, Øster Snede

I 50’erne og 60’erne var der kun èn bagersvend i Hansted, og det var Jens Kristian Jensen af de fleste kaldet ”Bagersvenden” og ikke ved navn. Han var ligesom bagermesteren fra Vestjylland og født i Lem ved Ringkøbing den 9. marts 1921.

Bagersvenden boede og arbejdede hos bagermesteren Andersen i Hansted. Omkring 1970 fik han job hos bageren i Lund og senere på Spedalsø i Horsens. Bopælen her var et lille kælderværelse i Mindegade 3A. Bagersvenden var ungkarl og havde to arbejder. Foruden at være bager var han musiker, violinist. Han spillede til fester, baller og folkedans. Når der skulle bruges flere musikere var det ofte med bagermester Andersen på klarinet og i en årrække min mor Grete ved klaveret.

Bagersvenden havde et smittende humør og et godt hoved. Når de forskellige musikere han skulle spille sammen med ville vide noget om hvilken tonart der skulle spilles i var det altid Bagersvenden, der skulle fortælle dem det. Han kunne sin musikteori på fingrene. Som barn havde Jens Kristian problemer med sit hjerte. Det gav ekstra slag kaldet systoler. Han voksede fra det indtil omkring 50 års alderen, hvor det igen dukkede op. Når humøret trængte til en ekstra tand, spillede Bagersvenden ”basun” med læberne. Det var han eminent til, og vi der så og hørte på morede os alle sammen kostelig. Det gjorde han også selv, og basunforestillingen endte altid brat, fordi han ikke selv kunne holde masken men brød ud i voldsom latter.

Bagersvenden med orkester
Fra venstre mod højre Kristian Jensen, Irisvej 21, Horsens, (født 22. april 1916 i Nørre Snede og stadig aktiv musiker. Kristian Jensen har udlånt dette billede). Dernæst ses bagermester Thorvald Andersen” (født 4.december 1907 i Nørre Vinum nær Videbæk, død 27. februar 1984 i Hansted). Med violinen ”Bagersvenden” Jens Kristian Jensen, (født 9. marts 1921 i Lem ved Ringkøbing, død 29. november 1979 i Horsens). Længst til højre Jens Jørgen Elbek, Sommerlystgade 7, Horsens, (født 13. februar 1914 i Serridslev, Vær-Nebel, stadig aktiv musiker). Jens Jørgen Elbek og “Bagersvenden” spillede den sidste aften Pavillonen i Hansted Skov havde åbent.

Når min mormor Mary om søndagen havde taget rutebilen til Horsens for at besøge sine forældre på Kraghs Stiftelse ringede min morfar Janus og spurgte Bagersvenden, om han ikke havde lyst at spille lidt. Min morfar skulle passe telefoncentralen, der dengang i 50’erne var med ekstra takst om søndagen, så næsten ingen talte i telefon på søn – og helligedage.

Engang Bagersvenden og jeg talte om det at stifte familie, gav han udtryk for, at det havde han aldrig villet binde an med, han syntes det ansvar var for stort til at realisere. Han var ikke sikker på at kunne leve op til alt hvad han selv og andre ville forlange. Bagersvenden boede hele sit liv på små triste værelser og var derfor næsten altid ”ude”. Det var et held for alle os som satte stor pris på hans spilleglæde og smittende humør.

Bagersvend Jens Kristian Jensen
Jens Kristian Jensen på damecykel taget enten af købmand Villy Nielsen eller hans kone Kamma, som venligt har udlånt billedet. Fotografiet er tager foran købmandsbutikken i Hansted, med Otto Munchs hus i baggrunden.

Bagervenden er blandt de mennesker, jeg sætter allerhøjst, og som jeg stadig savner at kunne hilse på, få en samtale eller høre hans musik og lattervækkende basunblæsning. Han havde usædvanlige evner til at få løftet stemningen når han stod ovenfor et publikum. Selv når han stod alene som musiker til folkedans i Horsens forstod han at skabe god stemning og glæde.

Bagersvenden levede kun til den 29. november 1979. Han er begravet anonymt på Vestre Kirkegård i Horsens.

Juni – juli – august 2002

Broen 14. årgang – nr. 4

Lokalhistorie erhverv bager musik dans

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.