Ny virksomhed i Egebjerg

Ny virksomhed i Egebjerg

Tekst Frands Paaskesen

Troels Søvang er en af Egebjergs unge igangsættere. Han er 26 år og har nu ført sin drøm ud i livet ved at være blevet selvstændig. På Kærvej 2 står et helt nyt maskinværksted klar, hvor en ny virksomhed kan tage sin begyndelse.

Troels Søvang, du begynder på noget helt nyt, hvad er det?

Jeg begynder dags dato her på Kærvej med et maskinværksted, hvor jeg kan lave stålkonstruktioner til blandt andet industrien, og hvor jeg selvfølgelig også kan lave alle mulige former for reparationer af maskiner af enhver art. Navnet på firmaet bliver Maskinfabrikken Crofa.

Mener du, at du kan leve af det?

Ja, det tror jeg, at jeg kan med den baggrund jeg har. Der er i hvert fald nok at tage fat på. Jeg er uddannet på EGEDAL MASKINFABRIK, hvor jeg har arbejdet i 10 år, og da fabrikken flyttede til Tørring, flyttede jeg med.

Er det ikke hårde tider at begynde for sig selv?

Jo, det er det vel nok, der vil da selvfølgelig altid være en opstartsperiode, man skal igennem, men jeg synes virkelig, at det ser fornuftigt ud inden for industrien i øjeblikket.

Troels Søvang i gang med dagens arbejde, ved en af hans nyindkøbte maskiner.

Troels Søvang i gang med dagens arbejde, ved en af hans nyindkøbte maskiner.

Troels Søvangs nye hal, der løb op i næsten 700.000 kr.

Troels Søvangs nye hal, der løb op i næsten 700.000 kr.

Din far Johannes Søvang havde en gård i Hansted, hvor mange børn er I derfra?

Vi er 4, tre sønner og en datter, og den ene af mine brødre har overtaget gården.

Er du så ene mand om dette her?

Ja, det er jeg i hvert fald i første omgang. Det drejer sig jo altid om at holde udgifterne nede, og skulle det så knibe med at nå et arbejde, så kan man altid tage en time eller to ekstra, når man er sig selv.

Må man spørge dig, hvad det har kostet at blive etableret her?

Ja, det har jo ikke været helt billigt. Grunden alene kostede kr. 100.000,-og hallen er løbet op i ca. kr. 700.000,-. Så kommer maskiner og værktøj til, så på den måde nærmer vi os stærkt 1 million.
Det hjælper lidt på økonomien, at jeg havde et lille hus på Askeholm, som jeg solgte, så jeg står ikke helt på bar bund.

Din uddannelse er altså maskinarbejder?

Ja, det er en fordel at have været på Egedal Maskinfabrik. Vi fik en meget alsidig uddannelse, både med svejsning og reparationsarbejde. Det var en bredere oplæring end mange andre steder, og det er det, der giver mig en solid baggrund for at begynde for mig selv.

Du er allerede i gang nu – holder du en stor indvielses-reception?

Nej, det gør jeg ikke, jeg vil nu først se at fa samlet mig en kundekreds, så måske om et år, kan vi holde fødselsdag.

Hvem kunne du tænke dig din kundekreds skulle være?

Jeg håber selvfølgelig, at det bliver lokale beboere. Jeg dækker jo alt lige fra landbrugsmaskiner og til stationært maskineri, som jeg selvfølgelig kører ud til, hvis det bliver nødvendigt, og dertil kommer, at jeg også kan køre til Horsens til forskellige virksomheder, som har brug for teknisk assistance. Der kommer jo også hele området her på Gl. Kirkevej og Kærvej, hvor der bliver bygget haller og fabrikker, det vil umiddelbart også kaste noget af sig. På Egedal arbejdede jeg også med plantemaskiner og skovmaskiner, og der er ingen tvivl om, at det kendskab jeg har til de specielle maskiner, også vil kunne give mig noget arbejde.

øverst og nederst: Troels Søvangs nye fabrikshal med dens mange maskiner og værktøjer.

øverst og nederst: Troels Søvangs nye fabrikshal med dens mange maskiner og værktøjer.

Nej, det er jeg ikke, jeg er fuldstændig fri og uafhængig. Jeg bor på l. sal hos min bror, der har gården, og der er køkken, så jeg kan klare mig selv. Men det sker jo, at jeg lister hjem til min kære mor, hvis hun frister med en gang frikadeller eller noget andet godt.

Det var en snak med en ung og energisk mand, som er klar til at begynde sin egen virksomhed, og dermed klar til at betjene kunder i omegnen.

Der er altid brug for initiativtagere og BROEN ønsker Troels Søvang alt mulig held og lykke med sit virke.

BROEN 12. årgang nr. 4
juni – juli – august 2000
samtid, erhverv, maskiner

Hvordan er din familie – er du gift?

Klik her og se artiklen i bladformat

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.