Fællesskabet er det vigtigste – historien om Egebjerg touring club

Klik her og se artiklen i bladformat

Fællesskabet er det vigtigste
– historien om Egebjerg touring club

Af Søren Juul Baunsgaard

Allerede på lang afstand kan man høre en smittende latter, og kort efter kan man se to mænd, som står og griner bredt over hele ansigtet. Foran står der to motorcykler af mærket YAMAHA. Jeg går hen og siger hej til dem, og beretter om mit ærinde. Jeg bliver budt velkommen og inviteret inden for.

 

Jeg træder ind i et lille lokale, hvor lugten frem for alt minder om et autoværksted. Fortsætter ind igennem en mellemgang og ind i det, som man må kalde for klubbens hyggerum. På væggene hænger der billeder af motorcykler og begivenheder i klubben, og i den ende hvor jeg kommer ind, er der opstillet en bar.

Broen er på besøg hos Egebjerg Touring c1ub, som ligger på Egebjergvej, men holder til i kælderen, som ligger ud til Grusdalsvej .

– Ja, vi hygger os jo gevaldigt herinde, siger Bent Hansen, og viser mig hen til et sofaarrangement, som står i det ene hjørne. Bent har været medlem af klubben i Egebjerg i 7 år, men historien strækker sig længere end det.

I 1976 – kort efter at brugsen var flyttet, fik klubben lokalerne i ejendommen, som på det tidspunkt var overtaget af Horsens kommune. – Det var en 10-15 stykker, som kørte rundt i Horsens og ledte efter nogle lokaler, hvor de kunne holde til. De fik så henvist dem som vi sidder i nu, og det må vi sige at vi er ret godt tilfreds med, siger Bent. Hver torsdag aften og søndag eftermiddag holder klubben åben, for de ca. 50 medlemmer – heraf 28 aktive – 26 mænd og 2 kvinder. Men ud over at pusle om motorcyklerne, bliver de også brugt til noget konstruktivt.

– Hver tirsdag kører vi gerne en tur ud i området. Så kan det være at vi tager kaffe og sodavand med, og så holder ind et sted og hygger os.

– Det er i meget høj grad det sociale, som trækker ved at være medlem af sådan en touring klub som den her. Vi kommer ud i klubaftnerne og taler med nogle kammerater, som alle brænder for det samme som os, og så hygger vi os ellers bare. Det kan være ved at pusle med motorcyklerne eller med et slag billard. Det kan osse være at vi bare sidder og hygger os over en kop kaffe, eller en sodavand eller en øl, siger Bent.

Klubben har i mange år haft særlige arrangementer, som de tager til. Bl.a. er der næsten hver weekend mulighed for at komme med til et eller andet træf, som bliver afholdt af nogle af de andre klubber, som ligger spredt ud over hele landet. Men ud over at tage af sted i weekender, kan medlemmerne også komme med på mange andre ture. Klubben arrangerer bl.a. hvert år en tur til udlandet i sommerferien, bl.a. til særlige campingpladser, som er forbeholdt for motorcyklisterne.

En anden tradition er at man hvert år arrangerer en klubtur, hvor de fleste medlemmer deltagr. I år går turen til Kalundborg, hvor MC-magasinet Touring nyt står for en motorcykelfestival.

– Det er mest for at hygge os med mange andre, som deler den samme interesse som os. Men igen er det ikke motorcyklerne, som er det væsentlige. Vi hygger os meget, og laver forskellige konkurrencer som f.eks. tovtrækning eller orienteringsløb. Det er også ret fedt at i de 7 år hvor jeg har været med på ture har jeg aldrig oplevet en eneste slåskamp. Selvfølgelig har der været diskussioner, men aldrig er det kommet til egentligt håndgemæng, fortæller Bent.

Det skyldes nok i høj grad at man ikke bare kan komme ind fra gaden og blive medlem. Det er naturligvis et krav at man har en motorcykel, og den kan erhverves for ca. 60-70.000kr, hvortil der kommer udstyr, som dragt og hjelm.

Langt de fleste af medlemmerne i klubben kører på Yamaha-cykler, men i de senere år er der også kommet blandt andet Kawasaki- og Zusuki-cykler til.

Langt de fleste af medlemmerne i klubben kører på Yamaha-cykler, men i de senere år er der også kommet blandt andet Kawasaki- og Zusuki-cykler til.Ved Egebjerg touring Clubs 25 års jubilæum i 1996, var der ca. 100 besøgende. Klubben fik mange gaver, og det var lidt overraskende. Her er det Grethe Christensen, Egebjerg, som prøver kræfter med en knallert 45 på en til lejligheden opstillet bane.

– Vi har også alle som ønsker at blive medlem på prøve i 3 måneder. I den tid skal de bevise at de kan opføre sig ordentligt og at de har faktisk interesse i motorcykler. Vi har måtte sende nogle stykker hjem igen – også uden medlemskab af klubben!

– Vi er en klub, som hygger os med vores motorcykler og med hinanden. Vi har ingen sammenhæng til nogle af de meget voldelige grupper, som hærger landet i disse tider, og vi ønsker heller ikke at have det, siger Bent.

Sidste år fejrede Touring clubben 25 års jubilæum. Det blev markeret ved åbent hus i lokalerne, hvor alle i Egebjerg var inviteret. Der kom ca. 100, som var interesseret, og de kunne bl.a. prøve en tur på en knallert 45, på en bane, som var bygget op til lejligheden.

– Vi fik utrolig mange positive meldinger ved den lejlighed. Det er dejligt at beboerne herude respektere os, og det betyder også meget for os. Vi kunne godt tænke at folk herude kiggede ind når de kom forbi – hvis de har lyst selvfølgelig. Men der skal ikke være nogen tvivl om at alle er meget velkomne her – også selvom de ikke kender noget som helst til motorcykler, siger Bent!

Et egentligt medlemskab af klubben koster 150 kr. om året og giver så ret til at bruge de ting som er i klubben. De penge går ubeskåret til t skaffe værktøj og forbedre faciliteterne.

– Det er jo drengedrømmen, som går i opfyldelse ved at vi går rundt herude. Men det er en seriøs leg. Vi erjo en touring dub, og det vil sige at vi kører meget på vores cykler. Ikke bare 2000 km. om året med gennemsnitligt ligger vi nok på 10-12.000 km – en enkelt kører hvert år op til 25.000 km, fortæller Bent.

Klubben har bestået i 25 år, og jeg er sikker på at den fortsætter i 25 år endnu. I hvert fald hvis medlemmerne bliver ved med at være så åbne, som det var tilfældet da Broen var på besøg.

 

At være medlem af Egebjerg touring club er meget andet end motorcykler. Det sociale fællesskab er meget vigtigt, og klubben har gode muligheder for at dyrke det. På billedet er det baren, med Bent Hansen til højre.

At være medlem af Egebjerg touring club er meget andet end motorcykler. Det sociale fællesskab er meget vigtigt, og klubben har gode muligheder for at dyrke det. På billedet er det baren, med Bent Hansen til højre.

 

 

 

En meget lidt samlet motorcykel!

En meget lidt samlet motorcykel!

 BROEN 19. årgang nr. 4 

Juni – juli – august 1997 

 

 

 

Nutid, foreningsliv, motorcykelklub