Konfirmation 21.4.1989

Klik her og se siderne fra BROEN i bladformat.

KONFIRMATIONERNE Tekst: Ingerlise Sander
Foto: Niels Bjerregaard

Igen i år har jeg haft fornøjelsen af at konfirmere en flok lovende unge mennesker, 34 i alt. Det har været en stor glæde at have disse unge under hele konfirmationsforberedelsen, ligesom forældrenes opbakning og interesse har været en opmuntring i arbejdet. Dette har bevirket at jeg igen kan glæde mig til kommende ‘hold.
Tak til alle konfirmander og forældre for et godt samarbejde og for en festlig dag den 21. april.
Jeg bringer her konfirmandernes navne og min tale til dem, hvis nogle skulle have lyst til at læse den.Tina Schnoor, Morten Sørensen, Else Marie Reinholdt Andreasen, Richard Bjerregaard Kjælder, Karin Brun, Jakob Olsen, Karina Møberg Thyrsted, Jesper Due Sørensen, Charlotte Bech Kaasing, Ole Kristiansen, Mette Kaae Hjortshøj, An
ders H. Madsen, Charlotte Ganshorn Nielsen, Søren Laursen, Merethe Nygaard, Lars H. Jensen, Michaeia Birgit Højsgård, Morten Terpager Høj, Jette Herskind Møller, Jesper Boye, Anette Theilgaard  Sørensen, Jesper Jarl Jensen, Lonnie Zeigermann Pedersen, Dennis Smedskjær, Anette Bech Christensen, Thomas Lindhardt Jensen, Christa Voss Christiansen, Thomas Wagner Nielsen, Jette Steffensen, Tina Møldrup B. Laursen, Kim Jensen, Thomas West, Theresa Schumann, Lene Lund Nielsen.

TALE TIL KONFIRMANDERNE

“Åh, de smukke unge mennesker, pludselig er de stukket af som legesyge sommerfugle, den allerførste sommerdag!” Det er lidt for tidligt, men den, der snupper et billede af jer mandag morgen, når I drager afsted på andendagen vil uden tvivl indfange et billede, farvestrålende og smukt som en flok sommerfugle.

Men flyv ikke endnu – tilbage til virkeligheden her i kirken, hvor de samme ord gælder – Åh, de smukke unge mennesker! Jeg plejer ellers at sige noget andet, og det røber jeg nu i alles påhør – Åh, de søde unge mennesker!

Jeg vil gerne lade begge udtalelser følge jer, for vi har alle noget, der hedder UDENPÅ og noget, vi kalder INDENI. Det er vigtigt at ha’ øje for begge dele. Men når Kim Larsen synger videre: “Hvad er det, de vil med livet, det kan kun de selv forstå”, så menes der næppe, at det må I selvom.

Men det vil vise sig, hvad der dukker op fra jeres inderste, og det kan alle dem, der holder af jer følge. I vil forhåbentlig ikke nøjes med at blive kendt og beundret blot på jeres ydre. Men I vil kræve at kendt – begyndende indefra.

Det er en stor kunst at ha’ denne respekt for unge mennesker, – men det vil jo sige, at I selv stiller betingelserne, at I selv får ansvar for, hvad I vil kendes for og på. Men det interessante er, om det indeni kan forliges med det, jeg kalder udenpå. Det er så moderne at gå rundt og interviewe folk om, hvad de nu mener om dit og dat. En mand blev spurgt, hvilken meningsmodstander, han beundrede mest, for endnu er det muligt at beundre en som har en anden mening. På spørgsmålet svarede manden: “Min samvittighed”!
Hans samvittighed havde ofte en anden mening end den, han udadtil gav udtryk for.

Jeg bilder mig ind, at jeg har set glimt af det I rummer indeni; og kære konfirmander, jeg kan kun sige: “I kan roligt kræve at blive kendt indefra” . I har sagt og skrevet ting, som røbede jeres indre værdier. Og jeg har selv modtaget af dem. Når vi gerne sang: “Kæmp for alt, hvad du har kært”, så vil jeg gerne minde jer om, også at have det kært, som I gemmer indeni jer selv!

Selvfølgelig vil I møde mennesker, der mener at vide, hvad livet handler om, som kan fortælle jer, at “sådan ligger landet”, kære unge. Og så får I selvfølgelig endnu mere lyst til at undersøge det på egen hånd. Jeg håber det er lykkedes mig at lade jer forstå, at ingen kan udstyre jer med en recept for livet. Der er masser af muligheder at gribe efter eller lade gå forbi.

Jeg har tilladt mig at gøre jer opmærksom på, at I ikke skal alene afsted ud i “den vide verden”, som det ofte hedder på en konfirmationsdag. Ikke helt på egen hånd; det er jo ellers det man længes efter. Og selvom vi voksne med Kim Larsen kan sige: “Jeg har prøvet mit, nu skal du prøve dit – kom så”. Ja så er der noget mere at sige, nemlig: “At Himlen og stjernen og Fanden, det store kvaj, står på hver sin side af dig – lige nu – sig ja eller nej”.

Der er en kærlig Gud, men der er også en ond magt. Den del I siger ja til, følger med – og valget er jeres.
Hvis I husker sangen, så har I faktisk trosbekendelsen med jer, omsat til et lidt andet sprog. Vi forsager – siger nej til djævlen. Vi tror på Gud som skaber, som den, der har omsorg for os gennem Jesus, og på, at han i sine ord taler til os, fordi han har det indeni os kært.

Jeg har lagt det frit ud til jer at diskutere med Gud, hvorvidt hans omsorgsfulde indblanden passer jer, og I har ved visse lejligheder skrevet og sagt ting som har vist, at I er gode til at tale med Gud; hvilket I forældre har fået lov at lytte til. – Men jeg har heller ikke lagt skjul på, at der er andre kræfter, som vil tale med jer. Det onde er jo så mange ting; men når Fanden ef et stort kvaj, så ligger det vel for det første sådan, at et kvaj plejer at opføre sig usmart,- dumme sig rent ud sagt. I vil nok også møde mennesker som ikke vil jeres indeni noget, men som siger: “Sådan skal du være for at være smart, for at blive accepteret”. For det andet er Fanden et kvaj, fordi han optræder lokkende, taler som til Eva: “Hvis du gør sådan, bliver du klog, bliver du lykkelig”. Og da Eva faldt for det, så skjulte sig – og Adam med. Hun ikke bare skjulte sig i haven, men hun begyndte at skjule, det der kaldes indeni, skubbe det væk. Hun ville ikke kendes indefra, for derinde lød hele tiden Guds stemme: Eva, hvorfor skjuler du dig? Det var kvajet gjort af Fanden, for hvis han skal bestemme, vil han ha’ at mennesker skal være smilende fryseskabe, elegant designet; men frosne indeni.

Da I blev døbte tog Gud sig for, at ha’ omsorg for alt det gode, I har indeni. Himlen og stjernerne og meget andet
minder jer bestandig om hans omsorg. Når jeres indeni er uenig med jeres udenpå, så hvisker han kærligt: Hvorfor skjuler du dig – vær fuldstændig dig selv – det er nok”!

Der er et dåbsvers som lyder:

 • Lille knop på livets træ,
  lille stump på voksenknæ,
  nu er livet godt begyndt,
  kærlighedens håb forkyndt.
  Du skal vokse,
  blomstre smukt,
  bære evig dejlig frugt.

I dag lyder det samme til jer:
NU ER LIVER GODT BEGYNDT!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.