Usund frokost forbudt

Klik og se artiklen fra Horsens Folkeblad 27.9.2008 Forsiden

Slut med kanelsnegle og sodavand til elever på Egebjergskolen

EGEBJERG – Pizzaer, slikposer og sodavand. Det var nogle af de ting, de ældste elever på Egebjergskolen i frikvarterne gik over i byen for at købe. Det er slut nu, for det er blevet forbudt.

– Vi så elever, der delte marcipanroulader og colaer i frokostpausen, siger skoleinspektør på Egebjergskolen, Bjarne Schuricht.

Få af eleverne i 7. til 9. klasse havde en madpakke med i skole. Langt de fleste gik over i Dagli’Brugsen for at købe usunde sager.

– Efter pausen fik vi børn ind, der havde fået sukkerchok. De var helt oppe at ringe. Men et stykke tid efter vendte det. De sad og hang over bordet, så de fik ikke noget ud af undervisningen, forklarer Bjarne Schuricht.

Forbuddet blev indført første skoledag i dette skoleår og betyder, at 7. til 9. klasse ikke længere må forlade skolens område i skoletiden.

Omsorgssvigt

Frede Braüner er lærer og har i mange år beskæftiget sig med sammenhængen mellem kost og indlæringsevne. Han har skrevet bøger og holder foredrag på skoler om emnet. Han mener, at sund kost er alt afgørende for om, eleverne får noget ud af undervisningen.

– Det er omsorgssvigt, hvis man ikke indfører et forbud, siger Frede Braüner.

Han mener, at børnene ikke selv kan styre frokosten. Derfor er det vigtigt, at skolebestyrelserne går ind og laver et forbud.

Ifølge Frede Braüner har otte ud af 10 skoler en ordning, hvor de ældste elever frit kan gå over i byen i frikvarterne og købe mad.

Sure miner

Det var en enig medarbejdergruppe, som stillede forslag til ledelsen om et forbud mod at forlade skolens område. Da eleverne i 7. til 9. klasse første skoledag blev informeret om, at det var slut med byturene, var der flere sure miner. I dag er der uenighed blandt eleverne om forbuddet er en god eller en dårlig idé.

De første uger skulle et par elever mindes om de nye regler. Hvis eleverne bliver taget i at forlade skolens område i frikvarterne, går der besked hjem til forældrene om overtrædelsen.

Bjarne Schuricht har lavet en aftale med Dagli’Brugsen om at ringe, hvis nogle af eleverne alligevel skulle forvilde sig derover i frikvartererne.

Gammel ordning

Muligheden for at gå ud fra skolens område er en ordning, der stammer fra dengang, mange mødre gik hjemme. Dengang fik eleverne mulighed for at gå hjem til mor og få et godt måltid mad, fortæller Bjarne Schuricht.

Men da mødrene kom ud på arbejdsmarkedet, hang ordningen alligevel ved.

Nu skal maden spises på skolen.

Da forbuddet blev indført, blev Egebjergskolens madbod udvidet. Nu kan der købes varme retter, pastasalater, sandwich og meget mere.

rt@horsens-folkeblad.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *